fb

Ze kwam bij me met de vraag: “ik werk 13 jaar in de verzekeringswereld en ik wil heel graag iets anders doen maar ik weet niet wat”. Ze koos voor het groepstraject en gaandeweg haar traject vond ze het antwoord op die vraag en ontdekte ze wat ze belangrijk vond in haar werk en hoe haar baan er uit moest zien.

In de tweede helft van het traject zag haar zus een leuke vacature voor haar. Het was een combinatie functie van financieel administratieve werkzaamheden en HR werk. En die combinatie sprak haar aan.

Ze vond het spannend want had geen ervaring op dat HR vlak maar ze besloot toch te reageren. Waarbij ze ervoor koos om eerst eens te bellen met een paar vragen. En zo kan het gaan……

Ze belde en kreeg toevallig de Directeur aan de lijn, die voorbij liep en de telefoon oppakte. Dat werd meteen een heel leuk gesprek. Ondanks dat ze geen werkervaring had op het HR vlak nodigde hij haar toch uit om vooral te solliciteren.

Ze werd uitgenodigd en ook dat werd een fijn gesprek en alles voelde goed. Alleen: er waren 3 punten die zij heel belangrijk vond maar die bij deze werkgever niet mogelijk waren.

Het aantal uren dat zij wilde werken vond de werkgever niet wenselijk. Haar salaris was hoger dan dat de werkgever bood. En ze wilde heel graag een deel thuis werken, dat was bij hen niet gangbaar.

Ze werd uitgenodigd voor een 2e gesprek maar twijfelde of ze wel moest gaan omdat die 3 punten voor haar gevoel onoverkomelijk waren. Ik raadde haar aan om wel het gesprek te gaan voeren en die 3 punten ook te benoemen. Je weet immers nooit waar dat toe leidt en het is fijner om dit in een persoonlijk gesprek te bespreken.

En zo kan het gaan én zo gaat het op het moment regelmatig in deze arbeidsmarkt: met alle drie de punten ging de werkgever akkoord. Ze waren bereid om haar tegemoet te komen, het voelde voor hen ook goed en ze wilden heel graag met haar starten. En het HR-stuk in die baan mocht ze gaan leren.

Ze heeft haar vaste baan opgezegd, is begonnen in haar nieuwe baan en het bevalt ontzettend goed. En ze heeft onlangs een vast contract gekregen, de werkgever is ook blij met haar, ben echt blij voor haar!

Waardevolle inzichten
Dit hele traject heeft een paar waardevolle punten die ik er graag voor jou uitlicht, want ze kunnen jou ook helpen.

🔷1. Vertel aan mensen om je heen over jouw werksituatie, deel dat je niet meer gelukkig bent in je werk. En zodra je helder hebt wat je wel wilt doen, vraag hen ook om ogen en oren open voor je te houden. Ik zou hier wel keuzes in maken en niet zomaar iedereen op elk moment banderen. Ik vertel hier meer over in podcast nr 9: netwerken kan écht leuk zijn, je kunt hem hier luisteren als je wilt.

🔷2. Als een functie je aanspreekt reageer dan vooral! Laat je niet tegenhouden door waar jij niet over beschikt. Want er is vaak veel meer mogelijk dan je in de vacature tekst ziet staan.

🔷3. Ik zou altijd eerst bellen voordat je gaat reageren. Dan kun je vragen stellen, ben je alvast in beeld, heb je al iemand gesproken waarnaar je weer kunt verwijzen in je sollicitatie. Ik vond het in mijn 20 jaar werk in het HR vak altijd goed én ook leuk als een sollicitant eerst belde. Het geeft jou echt een voorsprong in de procedure. En een telefoontje is altijd persoonlijker.

🔷4. Ga altijd op gesprek als je wordt uitgenodigd. Je weet nooit waar dat toe leidt. Ik zie regelmatig dat mensen voor een functie op gesprek gaan, die blijkt niet de juiste voor hen te zijn. Maar er wordt wel een andere functie besproken. Als jij goed kunt benoemen wat je zoekt gaat de organisatie wel na welke vacatures bij hen passend voor jou kunnen zijn.

🔷5. Ook wanneer je denkt dat arbeidsvoorwaarden of andere wensen van jou onoverkomelijk lijken, óf als jij een mooi salaris hebt en denkt dat je dat niet zo snel opnieuw zult vinden: laat je daar niet door weerhouden en kaart het wel aan! In deze arbeidsmarkt zijn bedrijven bereid om concessies te doen.

🔷6. Onderschat niet dat voor een werkgever een klik met jou belangrijker kan zijn dan dat je de juiste opleiding, achtergrond of werkervaring hebt.

Ik keek als HR manager zelf ook altijd meer naar of iemand de juiste persoon voor de organisatie was, i.p.v. of die persoon aan alle wensen/eisen voldeed. De juiste persoon voor de organisatie is goud waard en een mens kan veel leren.

🔷7. Wat dat leren betreft: steeds meer bedrijven staan ervoor open om mensen een vak of werkzaamheden bij te brengen, een opleiding te laten volgen. Dus laat je niet weerhouden als jij (nog) niet alle kennis en ervaring hebt.

🔷8. Zorg dat je eerst goed duidelijk krijgt waar jij blij van wordt, zoals deze vrouw ook deed. Want als je dat helder hebt, dan kun je veel beter voelen én overbrengen waarom iets jou wel of niet aanspreekt.

En dat stelt een werkgever gerust want die is op zoek naar iemand die weet wat hij/zij wil. De werkgever wil het risico dat het op termijn toch niet de juiste match is, zo klein mogelijk houden.

Dus hoe duidelijker jij weet wie je bent in je werk en wat je wilt, hoe groter de kans is dat als jullie samen besluiten dat jullie gaan starten, dit de juiste keuze en de juiste match is.

Ik vond de “gewoon doen” instelling van deze vrouw en ook het verloop van deze sollicitatie procedure zo inspirerend, dat ik besloot het met je te delen.

Want ze had op verschillende momenten kunnen besluiten om af te haken in deze procedure, maar gelukkig volgde ze haar gevoel en haar hart. En kijk wat het haar heeft gebracht: een baan waarin ze heel blij is.

En ze was heel blij met het traject en de antwoorden die ze daarin vond. Ik kreeg een lief kaartje en een cadeautje van haar waarin ze o.a. schreef: “het traject heeft mij veel gebracht met als eindresultaat een nieuwe baan! Dank je wel voor alles, voor je luisterend oor, je adviezen, je hulp en je kennis”. Een andere vrouw die haar traject heeft afgerond schreef: “zonder jouw hulp, aanmoedigingen, bevestigingen en geruststellingen was ik niet zover gekomen”.

Dat is precies hoe ik als Loopbaancoach mensen wil helpen en wat je van me mag verwachten: ik adviseer je, moedig je aan, help je nadenken en keuzes maken, daag je soms uit, stel je vragen, begeleid je in het vinden van je antwoorden en vertel je hoe je het beste bij jouw baan kunt komen, vanuit wie jij bent en met het oog op wat het beste werkt in de huidige arbeidsmarkt.

Na de zomer beginnen de laatste maanden van dit jaar. Wil jij samen aan de slag om duidelijk te krijgen waar jouw hart ligt in je werk?

De komende maanden starten er weer nieuwe groepen in het online groepstraject “volg je hart in je werk”. Ben je benieuwd of het iets voor jou is? Stuur me hier dan een bericht dan plannen we een afspraak in. En je kunt hier meer lezen over het groepstraject: naar het groepstraject.