fb

Een deel van de mensen die een loopbaantraject bij me volgen gaat twee banen naast elkaar doen. En dat doen in Nederland ook steeds meer mensen, het zijn er al meer dan 800.000. Een leuke ontwikkeling vind ik.

Omdat er bij de mensen die ik begeleid niet altijd aan wordt gedacht maar het juist op meerdere manieren goed voor je kan werken, wil ik je hierover zomaar wat ideeën meegeven. Misschien is het namelijk iets voor jou als jij nadenkt over jouw werk.

De voordelen van twee banen combineren:
🔥je kunt in beide banen hele andere elementen vinden die jou aanspreken waardoor ze elkaar kunnen aanvullen. Het kan zijn dat je dat stuk dat jij mist in je huidige baan, in die 2e baan vindt, waardoor ze samen wel weer die voldoening geven.
🔥 het kan zorgen voor meer variatie.
🔥 een tweede baan naast een baan die niet helemaal goed bevalt, kan wellicht fijner voor je zijn dan je baan opzeggen (pas hierbij wel op dat je dan niet teveel concessies doet aan die 1e baan, ook daar zou ik alert blijven of die jou nog voldoende energie en voldoening geeft).
🔥 het kan financieel gezien voor meer inkomsten zorgen.
🔥 in loondienst werken en voor jezelf beginnen kan mooi samen gaan. Waardoor je je eigen bedrijf kunt opstarten en zo in de toekomst kunt kijken of je dat meer wilt uitbouwen en je baan in loondienst juist af wilt bouwen. Of misschien wel de combinatie zo wilt blijven houden.
🔥 werken in verschillende banen betekent vaak dat je verschillende vaardigheden en competenties ontwikkelt en zo heb je bredere mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.

De vorm van jouw baan/banen
De vorm waarin je deze 2 banen kunt doen kan ook variëren, ik noem zomaar wat ideeën om je te inspireren. Wat kan is:
💫 2 banen in loondienst bij 2 verschillende werkgevers.
💫 een baan als zelfstandige naast je baan in loondienst.
💫 of omgekeerd: een baan in loondienst naast het zelfstandig ondernemer zijn, zodat de verzekeringen, pensioen etc geregeld is.
💫 2 verschillende functies binnen 1 werkgever.
💫 een baan in loondienst of als zelfstandige en daarnaast vrijwilligerswerk (hier wordt ook vaak niet aan gedacht).

Ook vrijwilligerswerk kan op verschillende manieren helpen duidelijk krijgen waar jij blij van wordt in je werk. Ik nam hier een podcast over op, dat is nummer 51: hoe vrijwilligerswerk jou kan helpen achterhalen én doen waar jij blij van wordt. Je kunt hem hier luisteren: naar de podcast

Ik heb zelf naast mijn werk als loopbaancoach ook nog een webshop in cadeaus & brocante. Nu is die webshop wat meer een hobby, mijn werk als loopbaancoach staat echt voorop. Maar ik vind de combinatie echt zo leuk om te doen. Het vult elkaar voor mij heel erg aan.

En dat zie ik sommige klanten ook doen: dat ze iets naast hun werk gaan doen waarin ze dat vinden wat ze juist missen in hun werk. En ook dat is best regelmatig vrijwilligerswerk.

Goed om op te letten
Het is wel goed om je ook te realiseren dat twee banen ook uitdagingen met zich meebrengen. In mijn ogen zeker geen reden om het niet te doen maar wel goed om mee te nemen in je afweging.

📌2 banen kosten onder aan de streep verhoudingsgewijs vaak wat meer tijd dan 1 baan.
📌 2 banen kunnen je daardoor ook wat meer energie kosten. Máár: als het goed is krijg je er ook meer/andere energie en voldoening voor terug.
📌 bekijk goed hoe je de uren van 2 banen verdeelt. Want hoe meer je moet schakelen tussen beide banen, hoe meer dat ten koste kan gaan van je energie, creativiteit, concentratie en de kwaliteit van je werk.
📌 bewaak je grenzen goed.
📌 Het is echt belangrijk om in al deze opzichten een goede balans te vinden en jezelf niet te overbelasten.

Voor steeds meer mensen werkt een combinatie van 2 banen goed. En als je bij beide banen goed luistert naar je hart en dat ook volgt en alert blijft op jouw grenzen dan kan het leiden tot heel veel werkplezier. En dat gun je ik je van harte.