fb
Afgelopen week vond een van mijn klanten een baan in de zorg. Een baan waarvan uit haar loopbaantraject bleek dat ze die ze heel graag wilde maar waar ze geen achtergrond in had en waarvan ze dacht dat dat geen optie voor haar zou zijn. We zijn samen gaan kijken wat ze het allerliefste zou willen doen en dat gaat ze nu gewoon doen. Nog voordat haar traject is afgerond heeft ze die baan gevonden Geweldig toch?
Doordat de zorg met zij-instroom trajecten werkt is er zoveel mogelijk in die branche. Deze dame is nu de vierde klant die vanuit een heel ander soort functie in de zorg is gaan werken. En dat varieert dan van ouderenzorg, gehandicaptenzorg, thuiszorg tot Hartlaborant. Er werken ook meerdere sectoren met zij-instroom trajecten waaronder onderwijs en techniek. Bij een zij-instroom traject ga je direct aan het werk terwijl je een opleiding mag volgen en zo tegelijkertijd wordt opgeleid voor dat beroep. En je ontvangt ook direct vanaf het begin een salaris. Echt een heel mooie constructie die juist in het leven is geroepen voor mensen die met een heel andere achtergrond toch die switch kunnen maken.
Ik merk dat mensen vaak niet weten wat er allemaal voor mogelijkheden zijn en wordt er nog steeds best snel gezegd dat het niet makkelijk is om werk te vinden nu. Maar weet jij dat de kansen op de arbeidsmarkt nu juist heel groot zijn? Dus dat als jij overweegt om iets heel anders te gaan doen, dat juist nu het goede moment is? Werkgevers zijn heel hard op zoek naar mensen maar werknemers verroeren zich nauwelijks. De werkloosheid liep als gevolg van de coronacrisis in eerste instantie snel op, maar sinds de tweede helft van 2020 is er sprake van een daling. Het werkloosheidspercentage is met 3,2% (augustus 2021) erg laag. Dus dit is echt je kans. Maar dan moet je natuurlijk wel weten wat die baan dan moet zijn.

Ik denk dat een deel van die mensen die zich niet verroert, blijft zitten uit zekerheid, veiligheid en het bekende. Of omdat ze wel weg willen maar niet weten wat die baan dan moet zijn. Is dat herkenbaar voor jou? Dan is het nu ook de tijd om dat juist te gaan onderzoeken. Juist in deze tijd staan bedrijven open voor dagjes meekijken, voor koffiebezoeken en voor open sollicitaties. Voor al deze acties geldt dat het pas succesvol gaat zijn als jij ook overtuigd bent van die keuze. Want als jij niet goed weet wat je graag wilt doen, dan straal je dat ook uit op het moment dat je met een potentiele werkgever in gesprek komt.

Vaak hoor ik mijn klanten zeggen dat ze wel solliciteren maar eigenlijk continu worden afgewezen, omdat ze merken dat ze niet enthousiast zijn in het gesprek. En dat is zo logisch als wat! Want als jij twijfels hebt, niet overtuigd bent of niet enthousiast bent, dan merkt die ander dat. Dat straal je uit en het werkt in alles door. Dat begint zelfs al bij je sollicitatiebrief. En die werkgever is nu juist op zoek naar iemand die wel die overtuiging en dat enthousiasme heeft, want het risico is groot om in zee te gaan met iemand die het nog niet helemaal zeker weet. Dus geef hen eens ongelijk.


Daarom noem ik het links en rechts op allerlei vacatures reageren ook “met hagel schieten”. Waarbij het eerste gesprek vaak geen vervolg krijgt, of waarbij je überhaupt niet wordt uitgenodigd voor een gesprek. Terwijl die overtuiging en dat enthousiasme in alles doorwerkt op het moment dat je wel weet van welke baan jij gelukkig wordt. Want dan komt alles wat je schrijft en zegt uit je hart. Het is zó logisch dat het zo werkt. En dat enthousiasme pikt een werkgever direct op.

Dat weet ik nog van de 20 jaren dat ik sollicitatieprocedures heb beoordeeld, samen met allerlei managers. We visten de oprecht enthousiaste brieven er zo uit, omdat die mensen vanuit hun hart oprecht konden benoemen wat hen zo aansprak aan die organisatie en aan die functie. En dat is waar je naar op zoek bent als organisatie. Het biedt immers ook de meeste zekerheid dat die match een succes blijft voor de toekomst.

Wat ook bij veel mensen niet bekend is, is dat veel werkgevers loopbaancoaching vergoeden. Ik las dat dit in NL bij 38% van de trajecten gebeurt, dat is veel meer dan je zou denken.
Maar ik merk ook dat mensen vaak een drempel voelen om dit te vragen aan hun werkgever. Of niet weten of hun werkgever hiervoor open staat. Of het gevoel hebben dat ze slapende honden wakker maken óf omdat ze al weten dat ze liever een andere baan willen en dan voelt het niet fair om het de werkgever te vragen. Dat laatste snap ik op zich wel en dat siert je. Daarbij kan zelf je regie houden kan ook fijner voelen. Maar het ligt er wel aan hoe je de boodschap brengt. En vaak blijkt dat een werkgever er wel voor open staat, vaker dan vooraf wordt gedacht.
Daarbij helpt een loopbaantraject niet alleen jou maar ook je werkgever: als jij weet wat jij belangrijk vindt, wat bij jou past, wat jouw ambities en je talenten zijn dan kunnen jullie samen kijken hoe je dit in je werk kunt toepassen. En als blijkt dat jij niet meer op je plek zit dan is het voor jullie allebei ook beter als dat duidelijk wordt want die situatie is voor beiden niet ideaal. Jij mist dan werkplezier, voelt een druk, het werk zal je meer energie kosten dan het je oplevert. En voor je werkgever ben jij ook niet de juiste persoon (meer) voor de toekomst. Dus het belang is er niet alleen voor jou.
Heb je vragen aan mij of wil je dat ik eens met je meedenk? Laat het me weten.
Oh, nog even een reminder: er is nu een loopbaan subsidie voor medewerkers die in dienst zijn van de Rijksoverheid. Zijn kunnen een Loopbaancoach inzetten die ze zelf mogen kiezen waarbij EUR 1815,- (incl. BTW) wordt betaald door de overheid. Een hele mooie regeling waar maar weinig mensen van weten. Hij loopt tot juni 2022 óf totdat het budget op is. Dus ben jij een Rijksmedewerker dan zou ik hem zeker benutten. En/of ken jij mensen die bij de Rijksoverheid werkzaam zijn? Laat het hen vooral weten. Ik heb al een aantal mensen in deze regeling mogen coachen en ben helemaal thuis in de subsidie aanvraag, die overigens zo gepiept is. Dus mocht je er vragen over hebben dan stel ze me vooral.