Vorige week kreeg ik van twee vrouwen die ik begeleid het fijne bericht dat ze een nieuwe baan hebben gevonden. En niet zomaar een baan maar echt eentje waar ze allebei heel blij mee zijn, die goed voelt en waarbij de werkgever ook heel blij met hen is. Echt super voor hen!
Een van hen was nog bezig met haar traject en zat volop in de sollicitatiefase. Ze had een goede brief en werd daarmee keer op keer uitgenodigd voor een gesprek. En dat leidde nu tot die nieuwe baan.
De ander had haar traject net afgerond en in ons laatste gesprek van haar traject, nog geen 2 weken ervoor, was de moed even in haar schoenen gezakt. Ze had leuke gesprekken gevoerd maar het had nog niet geleid tot die baan. Het proces van solliciteren, gesprekken voeren, afwachten, hopen en teleur worden gesteld kan ook echt intensief zijn.
In dat gesprek zei ik haar dat het maar 1 keer raak hoeft te zijn en dat ze zo goed bezig was, trouw aan zichzelf was, zich presenteerde zoals ze was en goed kon benoemen wat ze zocht. En dat dat de beste manier is om die baan én werkgever te vinden die bij jou passen. En 10 dagen na dat gesprek had ze gewoon die nieuwe baan.
Als jij niet meer op je plek zit in je werk, dan is het mogelijk dat je ook aan het solliciteren bent of wilt gaan. En dat is niet zomaar iets dat je er even bij doet. Want solliciteren vraagt veel tijd, dat wordt regelmatig onderschat.
Als je het op de juiste manier wilt doen – en dat wil je lijkt me, want dat bespaart je tijd, inspanning en brengt je sneller naar die volgende baan – dan vraagt dat aandacht en energie. En dat kan pittig zijn, zeker als je het naast een baan doet, die je mogelijk ook meer energie kost dan fijn voor je is. Solliciteren is best hard werken.
Waardevolle acties
Omdat er vaak niet zo bij stil wordt gestaan waar die tijd en energie dan naartoe gaat heb ik voor je op een rijtje gezet wat je zoal kunt doet als je echt goed gaat zitten voor het solliciteren:
🔹verdiepen in organisaties en functies: websites bekijken, vacatures lezen
🔹je netwerk uitpluizen en netwerkgesprekken voeren
🔹je Linkedin profiel finetunen en up to date houden
🔹vacatures zoeken
🔹je CV op vacaturesites plaatsen
🔹alerts instellen op vacaturesites én ook al die mails bekijken met vacatures die je krijgt
🔹open sollicitaties sturen
🔹open dagen bezoeken
🔹webinars volgen
🔹sollicitatiegesprekken voorbereiden
🔹unieke cv’s en motivatiebrieven schrijven, deze kun je het beste beide aanpassen per vacature
🔹assessments doen
🔹vervolggesprekken voorbereiden
🔹informele kennismakingsgesprekken organiseren, met je netwerk én met nieuwe bedrijven (veel bedrijven staan open voor koffie drinken)
🔹je verdiepen in de mensen die je spreekt
🔹jouw enthousiasme zien over te brengen op die werkgever
🔹goed voor jezelf uitzoeken waarom je die stap wilt zetten, waarom die baan? En waarom die werkgever?
En er zijn nog meer acties te bedenken.
In alle fases van een sollicitatie is het belangrijk dat je weet wat die baan of die ingrediënten zijn waar jij gelukkig van wordt. Want daarmee kun jij bepalen of een vacature is wat jij zoekt, of je wilt solliciteren en zo ja wat je dan wilt benoemen.
Plus: als jij goed weet wat jij zoekt dan kun je in sollicitatiegesprekken jouw vragen stellen en toetsen of die baan inderdaad goed aansluit bij jouw wensen.
Die werkgever is immers op zoek naar iemand die enthousiast is en dat goed weet over te brengen en die goed weet te benoemen wat hem/haar dan precies aanspreekt. En waarom.
In deze tijd en arbeidsmarkt zijn veel werkgevers bereid om je op te leiden en je te laten leren. Waardoor er vaak zoveel meer mogelijk is dan je misschien denkt. Een mens leert snel, zeker wanneer je echt vanuit je hart enthousiast bent over een baan.
Als jij iets anders zou willen doen, laat je dan niet weerhouden door het gevoel dat je niet de juiste of onvoldoende ervaring/achtergrond hebt. Jouw motivatie, enthousiasme en overtuiging dat die baan het echt voor jou is, is voor veel werkgevers vaak nog belangrijker.
En als jij goed weet wat jij wilt, dan maakt dat veel van bovengenoemde stappen makkelijker.
Waarbij het niet zo is dat jij bij een sollicitatiegesprek al hoeft te weten dat die baan het wordt. Daar zijn immers die gesprekken en kennismakingen voor bedoeld. Je mag een sollicitatiegesprek zien als een oriëntatiegesprek, waarin jij gaat toetsen of dat wat je dacht/hoopt/zoekt ook in die baan bij die werkgever aanwezig is. En ook dan helpt het enorm dat jij goed weet wát je dan zoekt.
Succesvol solliciteren
Ik heb een masterclass opgenomen over “succesvol solliciteren: tips én meest gemaakte fouten” waarin ik deel hoe je kunt solliciteren op een manier die succesvol is, wat daarvoor nodig is in deze arbeidsmarkt (want die is anders dan bijv. een aantal jaren terug) wat je beter wel kunt doen en wat je ook beter kunt laten. En wat op dit moment wel en wat minder goed werkt, ook wanneer je bijv. iets heel anders wilt gaan doen.
Zodat je op de voor jou juiste manier kunt solliciteren en je jouw enthousiasme daarin goed kunt overbrengen. En waardoor de kans zo groot mogelijk is dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek.
Je kunt hem voor EUR 22,- aanvragen en kijken op het moment dat het jou uitkomt en zolang als jij wilt. Je kunt hem aanvragen door hier te klikken
Dit heb je na afloop:
💫 tips waarmee jij direct aan de slag kunt en die je kunt doorvoeren in jouw sollicitaties
💫 de meest gemaakte fouten bij solliciteren zodat je die kunt voorkomen
💫 kennis van de huidige arbeidsmarkt waarbij je weet wat je beter wel en niet kunt doen op het moment
💫 je kent meerdere wegen die naar die baan lopen, want solliciteren is meer dan reageren op vacatures
💫 je weet wat in deze tijd belangrijk is bij het solliciteren
💫 toelichten waarom jij die baan zo graag wilt is een stuk makkelijker voor je
Groeten, Francis