fb

Als jij niet gelukkig bent in je werk dan is het om te beginnen goed om na te gaan waar het precies in zit. We zeggen nogal snel: mijn werk bevalt me niet meer. Maar wat precies bevalt je niet meer? Je werk bestaat uit verschillende onderwerpen, ik noem er hier een paar voor je op:

  • Functie inhoud
  • Cultuur
  • Organisatie
  • Arbeidsomstandigheden
  • Collega’s
  • Leidinggevende
  • Arbeidsvoorwaarden
  • Persoonlijke voorkeuren

Zit het hem in de functie inhoud? Dus doe jij inhoudelijk nog het werk waar je gelukkig van wordt? Of is het de cultuur binnen de organisatie die je niet meer aanspreekt? Vorige week vertelde een klant mij dat in haar organisatie nauwelijks informatie wordt gedeeld, dat mensen niet weten waar de organisatie naartoe wil. En dat ze ook niet goed van elkaar weten wat ze doen. Eigenlijk werkt iedereen voor zich en op zijn eigen eiland. En dat is echt een cultuur aspect.

Het kan ook in je collega’s of je leidinggevende zitten. Als werken in een team belangrijk voor je is en de sfeer in dat team is niet goed, dan kan dat je werkplezier enorm bepalen. Net als je leidinggevende. Geen respect hebben voor je leidinggevende of niet goed door een deur kunnen. Of je niet gezien, of gehoord, of je niet veilig voelen bij je leidinggevende kunnen grote invloed hebben op jouw werkplezier.

Dan zijn er naast deze punten ook de arbeidsomstandigheden: hoe is je werkplek, werk je veel thuis? Als jij houdt van werken met collega’s dan kan thuiswerken je echt opbreken. Ik spreek nu zoveel klanten die daar tegenaan lopen: ze worden niet gelukkig van veel alleen thuis werken.

Maar ook: heb je een werkplek met licht? Of waar je rustig kunt werken. Werk je in een kantoortuin of met flex werkplekken en past dat wel bij jou? En tot slot zijn zaken als salaris, reistijd, aantal uren werken ook heel bepalend voor je werkplezier. Een te lange reistijd kost vaak veel energie.

Dus het is altijd goed om eerst eens na te gaan: waar zit het voor jou? En de tweede belangrijke tip die ik je wil geven: stel jezelf vervolgens de vraag: heb je er invloed op?
Ik hoor mijn klanten vaak punten opsommen waar ze niet gelukkig mee zijn in hun werk maar waar ze geen enkele invloed op hebben. En dat is dan soms een grote eye opener. Ze blijven dan zitten in de hoop dat het verandert. Maar als het op onderdelen zit die niet zomaar zullen veranderen of waar jij geen invloed op hebt, dan is het ook niet zo zinvol om te blijven hopen op verbetering.

Op je functie inhoud kun je mogelijk wel invloed uitoefenen. Door na te gaan wat je anders zou willen en vervolgens te bekijken of je het bespreekbaar kunt maken. Maar op de cultuur of de organisatie heb jij vaak geen invloed. En dat wordt vaak niet helemaal zo herkend. In het voorbeeld hierboven heb jij geen invloed op het niet delen van die informatie. En ook niet op die gesloten cultuur waarbij mensen ieder voor zich werken.

Werk jij veel thuis en weet je dat jouw organisatie dit voor de toekomst ook zal blijven aanhouden? Dan heb je daar dus ook geen invloed op. Botert het niet goed met jou en je collega’s of met jou en je leidinggevende? Ook dat verander je niet zo makkelijk. Natuurlijk kan het zinvol zijn om een gesprek aan te gaan en het aan te geven. Maar je hebt geen invloed op de bereidheid van die ander om te veranderen.

En tot slot: jouw persoonlijke voorkeuren, deze zijn heel belangrijk. Vaak is het er langzaamaan ingeslopen dat we ons hebben aangepast aan ons werk en/of onze werkgever. En dat is prima, zolang het niet gaat wringen. Maar wanneer je werk niet meer goed voelt, is het zinvol om eens opnieuw te kijken: wat zijn nou precies jouw voorkeuren? En hoe komen die terug in je werk? Misschien ben je door de tijd heen meebewogen met je werkgever en met de ontwikkelingen. Maar staat het eigenlijk te ver af van jouw wensen en van dat waar jij gelukkig van wordt in je werk.

Dus mijn tip voor jou: kijk op welke vlakken de ontevredenheid zit. En kijk vervolgens of jij dit kunt veranderen. Vaak is het dan heel snel duidelijk of het zinvol is om te hopen dat het verandert.

En mijn persoonlijke mening: choose your battles, kies daarin wijs en daarmee bedoel ik: stop met energie steken in en met ontevreden zijn over zaken waar je geen invloed op hebt. Want dat is trekken aan een dood paard. Kies waar jij je energie nog in wilt stoppen en maak de balans voor jezelf op. En ontdek je dat er teveel is waar jij geen invloed op hebt en wat jouw plezier in je werk bepaalt? Ga dan weg. Ga op zoek naar die baan die wel aansluit bij jouw wensen en bij wat jij terug wilt zien in je werk. En weet je niet wat die baan dan moet zijn? Ga dat dan als een speer onderzoeken. Want elke dag dat jij ongelukkig bent in je werk, is een dag waarop je gelukkig had kunnen zijn in die andere baan.

Wil je dat ik eens met je meedenk? En wil je daarbij meer tips en adviezen ontvangen over hoe jij kunt ontdekken wat die baan is die bij jou past? Op 9 november geef ik weer mijn volgende masterclass Ontdek waar jouw hart ligt in je werk om 19.30 uur. Wil je daarbij zijn? Schrijf je hier dan in, dan komt de Zoom link meteen naar je toe: <<< ik ben graag bij de masterclass “ontdek waar jouw hart ligt in je werk” >>> 

En mocht je iemand kennen voor wie deze masterclass ook interessant is, stuur deze mail of link dan gerust door.