fb

Er is zoveel interessants te vertellen over onze kwaliteiten en het is een onderwerp waarover ik het graag heb en daarom dacht ik: deze mail wijd ik aan dit onderwerp: jouw kwaliteiten. Omdat het leuk is om deze inzichten te hebben maar ook omdat het goed is om te weten dat het zo werkt. Dus om maar meteen met de deur in huis te vallen:

Natuurtalent?
Wist je dat het grootste deel van onze kwaliteiten van nature in ons zit en dat we een kleiner deel ontwikkelen in ons leven? Onze kwaliteiten en drijfveren (dat wat ons drijft om te doen wat we doen) zijn voor een groot deel aangeboren en dat maakt ook dat we zelf vaak wat nonchalanter zijn over onze eigen kwaliteiten. Misschien ken je het gevoel wel, dat als een ander zegt het knap te vinden dat jij ergens goed in bent, dat je denkt “knap, knap, ik vind het zelf niet zo knap want zoveel doe ik daar niet voor”. Dat komt doordat je die kwaliteit van nature hebt, je hoeft er niet echt moeite voor te doen, het gaat vanzelf want het hoort bij jou. Omdat je het zelf niet echt als een kwaliteit ziet bagatelliseren we onze eigen kwaliteiten vaak, terwijl we kwaliteiten van anderen kunnen bewonderen. Goed om te weten dat het zo werkt, want anderen bewonderen jou net zo om wat zij als jouw kwaliteiten zien, als dat jij hen bewondert om hun kwaliteiten.

Van een kwaliteit een nóg grotere kwaliteit maken
Het is veel makkelijker (én leuker) om een kwaliteit verder te ontwikkelen, dus om van een kwaliteit een nóg grotere kwaliteit te maken, dan om van een ontwikkelpunt een kwaliteit te maken. Van een 8 maak je in dit geval veel makkelijker een 9 dan van een 5 een 6, of van een 6 een 7. Een kwaliteit gaat je makkelijker af, geeft je energie en je vindt het vaak leuk om daar nog beter in te worden. In ons werk worden we door de werkgever vaak ook beoordeeld op onze ontwikkelpunten. Niks mis mee om te weten wat je ontwikkelpunten zijn maar het zou zoveel beter werken en veel meer motivatie geven als elk mens zou worden ingezet op zijn/haar kwaliteiten. Dat we zouden mogen doen waar we goed in zijn, in plaats van dat er wordt gedacht vanuit een functieomschrijving, waar eigenlijk altijd wel onderdelen in zitten waar jij minder goed in bent (en die je waarschijnlijk ook minder leuk vindt).

Kwaliteit versus valkuil
Ook interessant om te beseffen, is dat elke kwaliteit ook een valkuil heeft, namelijk als je die kwaliteit overdrijft. Teveel is eigenlijk nooit goed en dat geldt ook voor jouw kwaliteiten. Een goed voorbeeld is gestructureerd zijn. Teveel gestructureerd willen werken maakt dat je minder flexibel wordt of te gedetailleerd gaat werken en het overzicht verliest, je kunt dan gaan over-structureren. Leuk om voor jezelf eens na te gaan hoe jij omgaat met jouw kwaliteiten, wat daar de valkuil van is en of je met jouw kwaliteiten wel eens in die valkuil trapt.

Jouw combinatie van kwaliteiten is uniek
Wist je dat de kans heel klein is dat iemand anders hetzelfde rijtje kwaliteiten heeft als jij, zeker als je ook nog naar de volgorde kijkt? Daarmee ben jij dus echt uniek en ook dat is goed om te beseffen, in jouw huidige werk maar ook wanneer je bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek hebt. En let hier dus ook weer op dat je ze niet bagatelliseert, dat is ook een valkuil, maar van een ander soort.

Doen wat jij leuk vindt en niet alleen waar je goed in bent
Vaak wordt gezegd dat we moeten doen waar we goed in zijn, die baan die aansluit bij onze kwaliteiten. Voor mij ligt dat genuanceerder: we moeten voor die baan gaan waar we de kwaliteiten in kwijt kunnen die we ook willen toepassen. Je kunt door de jaren heen goed zijn geworden in iets waar je eigenlijk helemaal niet blij van wordt. Zo ben ik zelf bijvoorbeeld doorgegroeid naar de rol van leidinggevende en heb dat jaren gedaan, was er ook goed in, maar kwam er vervolgens achter dat ik mijn voldoening daar niet perse uit haalde. En ik spreek regelmatig mensen die heel goed zijn geworden in hun vak, maar dat vak helemaal niet leuk (meer) vinden. Dus kijk goed naar welke kwaliteiten je ook daadwerkelijk in wilt zetten. Want werk dat past bij die kost je minder inspanning, spreekt je vaak veel meer aan, geeft energie. Je bent er beter in en ontwikkelt je er nog verder in.

Jouw kwaliteiten volgens jouw omgeving
En tot slot: het is goed om eens aan anderen te vragen wat ze zien als jouw grootste kwaliteiten. Ik weet niet of het herkenbaar voor je is, maar als je ooit de vraag krijgt om jouw kwaliteiten te noemen, dan som je vaak al een aantal jaren hetzelfde rijtje kwaliteiten op van jezelf. Daarom is het leuk om een aantal mensen uit jouw omgeving te vragen om jouw kwaliteiten te noemen. Je zult zien dat je dan andere kwaliteiten terug zult horen, zeker als je kiest voor mensen die jou vanuit een andere omgeving kennen. Kies als het kan ook een mix van mensen die je privé kennen en mensen die je vanuit een werksituatie kennen. Ik geeft deze opdracht ook altijd in mijn trajecten: vraag het 5 mensen uit jouw omgeving. Het zal je verbazen wat je terug krijgt en het geeft ook mooie inzichten. Omdat je je eigen kwaliteiten niet zozeer als kwaliteiten ziet, is het goed om te weten hoe een ander dat ziet. En in elk sollicitatiegesprek komen je kwaliteiten aan bod dus het is ook goed om dan jouw kwaliteiten paraat te hebben.

Leuk toch om te weten? En ook goed om te beseffen dat het zo werkt met jouw kwaliteiten. Waarschijnlijk herken je wel het een en ander maar kijk je er zelf nooit zo uitgebreid en divers naar.

Wil je meer weten over dit soort onderwerpen die jou meer inzicht geven in jou en je werk? Dan kun je me ook volgen op facebook, instagram en Linkedin, daar post ik vaker met nog veel meer tips, actualiteiten en inzichten. Je kunt me hier volgen:

Instagram: https://www.instagram.com/finesseloopbaancoaching/
Facebook: https://www.facebook.com/finesseloopbaancoaching/
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/francischavernacvangompel/